Click here for english version!

Az MFF-ről

A Berlinből induló fesztivál célja, hogy művészek és a városlakó közönség részvételével lokális és nemzetközi kapcsolódásokat hozzon létre épületek “médiahomlokzatai” segítségével.
A köztérre tervezett kulturális fesztivál hangsúlyozni szeretné Európa különböző régióban fellelhető kortárs kulturális azonosságokat, egyben kiemelve a különbségekből kirajzolódó sokszínűség élményét.
Az MFF hét európai városban “nem konvencionális eszközökkel” kíván párbeszédet indítani, úgy hogy az egyes helyszínek közönségét interakcióra, alkotásra bírja. Alkosson saját maga is: egyrész a saját városában lévő falfelületekre bárki mobil eszközökkel üzenetet írhat, képet küldhet, de meghatározott időben más városok épületeifelületeit is megváltoztathatja.
A berlini Public Art Lab kezdeményezésére indult fesztivál európai résztvevői:
iMAL / Brüsszel
m-cult / Helsinki
FACT / Liverpool
Ars Electronica Futurelab / Linz
Medialab-Prado / Madrid
Kitchen Budapest / Budapest

Megnyitó Augusztus 27. 20:00 @ Kitchen Budapest

Megnyitó Megnyitó Megnyitó Megnyitó Megnyitó
Megnyitó
Megnyitó
Megnyitó
Megnyitó
Megnyitó

Szeptember 3–5. 20:00–22:00 Lánchíd 19 Design Hotel

Fújható színváltoztató homlokzat!
A Lánchíd 19 Hotel 2008-as Design Awards fődíjas felületét egy fújásra érzékeny eszközzel próbálhatja ki az érdeklődő közönség, aki ellátogat az épülettel szemben lévő Dunakorzóra. Az eszközre ráfújva az épületen egy hullám fut át, ezzel vizualizálva a résztvevő fújását. A fújás erősségétől függően változik a hullám intenzitása és színe.

FotókVideó

Hogyan működik?

A Lánhíd 19 Hotel felületét három, nyomtatott áramkör lapokból, speciális kézi eljárással készített alkotással lehetett irányítani. Maga az elektronika az egy Arduino Mega-ból és a hozzá készített shield-ből, fújásszenzorként működő ventillátorokból, LED égőkból, hangszórókból, erősítőből és egy hangkártyából áll. A lények interakciója Max/Msp-ben van írva, ami OSC protokoll segítségével, wifi hálón át, kommunikál vvvv-vel, ami a dmx világítást vezérlő rendszert irányítja.

Művészetek Palotája Augusztus 27–29. 20:00–23:00

Egy gombnyomás és megváltozik a MŰPA!

A MŰPA kettős világítási rendszerét használjuk fel, hogy interaktívvá, “játszhatóvá” tegyük az épület homlokzatát a Fesztiválban résztvevők számára augusztus utolsó hétvégéjén. Az online weboldal segítségével bárki megváltoztathatja az épület “színét” a következőképpen: a weboldalon található 10 féle megvilágítás közül lehet választani. Amely lehetőségre rákattint az érdeklődő, az néhány másodprecen belül megjelenik.

Hogyan működik?

A honlap, hasonlóan az iPad kioszkhoz, egy HTML5 alkalmazás volt, ami ajax-szal kommunikált a php alapú backenddel. Egy processing.org alapú script tíz másodpercenként lekért a backendtől egy id-t, ami egy adott színbeállítás volt a Müpa homlokzatára. Ez a script a lekérés után továbbküldte az aktuális id-t a Müpa fényvezérlő rendszerének, soros kapcsolaton.

Szeptember 3. 20:30 @ KiBu (Budapest), Linz, Berlin Live Coding Performance

Berlin, Linz és Helsinki bekapcsolásával együtt adunk elő egy Live Coding performanszot. Az előadás amolyan technológiai vonósnégyes. Meditatív élményt nyújtó poétikus előadás, négy előadó hangokat és képeket élőben generáló, ritmikus kódolása.